Меню
За нас Полезно Корпоративни клиенти Контакти

Парана дарява 5% от годишния си оборот на ПСС


ПСС под светлината на прожекторите

За съжаление, последните месеци бяха белязани от множество инциденти в планината, които изискваха намесата на Планинската спасителна служба при БЧК. Това са и моментите, в които медиите започват да отразяват интензивно отделните случаи, коментирайки спасителните операции. Но за кратко. В момента, в който случаят приключи фокусът се измества върху друга пикантна тема. ПСС е от онези организации, които стоят в сянка, докато не се наложи намеса и то спешна. Състоянието на ПСС, обаче, едва ли е такова каквото ни се иска и затова трябва да помагаме, който с каквото може и с каквито инструменти разполага.

Зачестили инциденти

Зачестилите инциденти неимоверно показват колко нужна е Планинската спасителната служба на българските планинари. Но дали проблемите на ПСС се взимат под внимание. Те не са свързани само с държавна администрация и законодателство, те са и обществени. Обществени са, защото само 22% от спасените туристи имат застраховка и това е голям проблем, тъй като част от разходите на ПСС се покриват основно от застраховки!


Как ПСС събира разходите си за спасителни операции?

След приключване на спасителна операция някой трябва да плати сметката. И то не цялата, а малка част определена в ценоразписа на ПСС. Основните начини са два: разходите да се платят от застраховател (в случай че пострадалият е застрахован) или от пострадалото лице. И тук идва най-интересния момент - ПСС не разполага с ефективен механизъм, с който да събира вземания при липса на застраховка. Това, което се получава е, че малък брой хора са застраховани, а част от пострадалите въобще не плащат разходите по спасителната операция. По този начин ПСС, въпреки ниските цени, не успява да покрие дори и част от направените разходи. А те никак не са малко!


Проведени спасителни операции през 2022 г.

По статистика на ПСС през 2022 г. ПСС е оказала помощ на 2 201 пострадали в планините, което е с 25% повече от предходната. Независимо колко точно са те и дали тенденцията е положителна или отрицателна е видимо, че случаите са много. А колкото повече са те, толкова повече разходи има службата.

Какво е нашето решение?

Това, в което вярваме от самото си създаване е, че в България нещата могат да се случват по правилния начин. Стараем се да създаваме и предлагаме продукти, които имат смисъл. Продукти, за които сме отворени за дискусия и показваме както предимствата им, така и особеностите, които нашите клиенти трябва да знаят. Всички застраховки, които предлагаме са насочени към активни и спортуващи хора. Голяма част от нашите клиенти са любители на планината. А ПСС е основната организация, която би оказала помощ в случай на инцидент. Това е и основната причина да вземем решение да подпомогнем Планинската спасителна служба с 5% от всички приходи на Парана. Защото вярваме, че всеки трябва да бъде ангажиран според възможностите си. Защото последиците от апатията са видими за всички нас!


Какви са продуктите, от които ще бъде предоставено дарение на ПСС?

  • Парана Актив. Застрахователните пакети с високи покрития за последващи медицински разходи, спасителна операции, включени екстремни спортове и онлайн активация на застрахователни дни
Виж повече
  • Планинска застраховка - икономичен вариант на Парана, сключва се за период и покрива спасителни разноски и неотложна медицинска помощ.
Виж повече
  • Помощ при пътуване в чужбина - застраховка за туризъм или спорт в чужбина
Виж повече
  • Спортни - застраховки за спортисти, спортни клубове и състезания
Направи запитване
Този сайт използва „бисквитки“/cookies. За повече информация относно употребата, включително и относно Вашите лични данни, прочетете Политика за защита на личните данни.