Меню
За нас Полезно Корпоративни клиенти Контакти

Връзката между екстремните спортове и психическото здраве

Често наричаме спортистите от този тип адреналин зависими, луди и екстремисти, защото рискуват здравето, а понякога и живота си с дейности, които ни се струват опасни.

Ерик Бримър е психолог, проучващ аспектите на екстремните спортове, който казва, че трябва да сте повече от „луди“, за да ги практикувате.

Мнението на Бримър е, че вземането на участие в подобни начинания изисква много знания, способности и познаване на средата, в която се развива конкретното действие. За да не пострадате, се налага да сте особено ефективни в практическото прилагане на правилата в спорта, като най-вероятният резултат от лоша преценка или грешка е инцидент, който ще навреди на здравето или ще ви убие.

Ние винаги обръщаме огромно внимание на риска от екстремните спортове, а се оказва, че той е просто продукт, който трябва да бъде мъдро управляван.

Всъщност подобна дейност повишава връзката с природата и тонизира организма.

Специалистите открили, че има корелация между практикуването на екстремни спортове и високата психическата стабилност, та дори и приемането на смъртта. Обяснението се състои в това, че практикувайки хората трябва да приемат възможността от нараняване и загуба на живота.

Любопитно е изследването на анхедонията (разстройство, отнемащо способността на човек да изпитва удоволствие или приятни усещания) чрез скокове с парашут - появяват се резултати, водещи до ясно обяснение защо подобен спорт е опияняващ. Страхът предизвикан от скачането (изявен в отделяне на адреналин), често се усещат като допаминов пик (еуфория). След проучването от 2009 година, в което се изследва влиянието на скоковете с парашут върху хора с повишени нива на тревожност и алекстимия (липса на яснота личните емоции), се оказва, че екстремните усещания отговарят на емоционалните им нужди.

Можем да обобщим цялата информация с това, че екстремните спортове дават усещане за овластяване. Чувството, че поемаш живота си в свои ръце, придружено с концентриране над мига, е тяхният дар за спортиста. Информацията говори, че адреналинът дава цвят в сивотата на тревожните и депресивни състояния и е полезен за психичното ни здраве, когато е получен чрез екстремен спорт.

Източник: www.psychologysandiegonews.com

Този сайт използва „бисквитки“/cookies. За повече информация относно употребата, включително и относно Вашите лични данни, прочетете Политика за защита на личните данни.