Меню
За нас Полезно Корпоративни клиенти Контакти

Застраховка за бегачи


Имаш ли нужда от застраховка при бягане?

Застраховката определено е едно от последните неща, за които един начинаещ бегач би се сетил. Това, че четеш този текст показва, че имаш отговорно мислене и се интересуваш от последствията от твоите действия. В тази статия ще се опитаме да дадем отговори на основните въпроси, за да можеш да прецениш имаш ли нужда от застраховка или не.

Контузии при бегачите

Най-честите контузии при бегачите могат да минат за леки или сравнително леки. Такива например са възпаления на сухожилие, болки в колянната става, увреда на менискус. В тези най-чести случаи пострадалият сам провежда лечението си в домашни условия, без намесата на медицинско лице или терапевт. Възможни са обаче и по-тежки контузии, като фрактури, разкъсване на връзки, изкълчвания, за които е наложителна лекарска намеса.


Разходи при инцидент

Разходите могат да бъдат по две направления:

  • Медицински разходи

Както споменахме по-горе, макар и редки, тежките контузии се случват. В повечето случаи голяма част от разходите не са покрити по здравна каса. Такива могат да бъдат изследвания и диагностика, консумативи за операция, рехабилитация и др. В случай, че имаш допълнително здравно от работодателя, имай предвид, че там често се изключват рисковите дейности и не важи при участие в събития със състезателен характер.

  • Разходи за спасителни дейности

Тези разходи са свързани по-скоро с планинското бягане. За съжаление рискът от контузии в планината е по-висок. В такава ситуация може да се стигне до намеса на Планинската Спасителна Служба и освен неприятната комбинация от контузия и спасяване, ще се наложи плащане и на допълнителни разходи.


Застраховки за състезания

Голяма част от бегачите участват и в състезания. В зависимост от вида, организаторите имат различен подход, що се отнася до застраховката:

  • Застраховката е включена в таксата за регистрация - в този случай участникът няма ангажимент
  • Застраховката се изисква от участника - тук всеки участник сам осигурява собственото си застраховане

Видовете застраховки, покриващи състезания са два типа - туристически и такива за спортисти. Каква застраховка ти е нужна можеш да разбереш от вида събитие, на което се явяваш:

  • Състезание, което е част от годишния календар на федерацията и за участие се изисква да си картотекиран спортист - застраховка за спортисти
  • Състезание, което е с любителски характер и в него може да се включи всеки - туристическа застраховка

 

Какво да правиш в случай на инцидент?

Първото нещо, което трябва да се направи е да се свържеш със спешен телефон 112, за да ти окажат необходимата помощ. След това, в 5 дневен срок е необходимо да се уведоми застрахователна компания България Иншурънс. В случай на медицински разходи събирай надлежно документите за всички плащания, тъй като те са необходими, за да ти бъдат възстановени разходите. При намеса на ПСС, задължението се урежда между спасителната служба и застрахователя. Необходимо е единствено да предоставиш номера на застрахователната полица. За повече информация може да прочетеш Как да гарантираш правата си в три лесни стъпки.

Във всеки един момент, в който имаш въпроси или проблем след инцидент, ние от Парана сме насреща, за да помогнем.

 

С какво ние от Парана можем да сме ти полезни?

В Парана разработваме и се специализираме единствено в застраховки за спорт и туризъм. Това ни позволява да създаваме профилирани продукти, които да имат най-оптималните покрития, в зависимост от спорта. В допълнение на това, ние оставаме с теб до края на административните процеси, в случай на инцидент. Ние се намесваме във всяка една ситуация, в която мислиш, че твоите застрахователни права са нарушени и сме на разположение за всякакви въпроси и консултации.

Вече знаеш отговора на въпроса

Ако смяташ, че част от рисковете се отнасят за теб, можеш да си направиш груба сметка, за да прецениш дали застраховката си струва. Годишната ни туристическа застраховка, която освен спасителни разноски, покрива медицински разходи до 2 000 лв е на цена 99 лв. Това означава, че след 20 години без никакъв инцидент, застраховката би била неоправдана.

Важно е да отбележим, че застраховката е туристическа и важи за цялата страна, не само планини. Т.е. покрити са всякакви занимания (зимни, летни спортове), включително и в градски условия.

 

Виж колко е лесно

Както споменахме в Парана сме специализирани в застраховките за Туризъм и Екстремни спортове и искаме да ти предложим две застраховки в зависимост от твоя стил. И двете застраховки се сключват онлайн и ще ти отнеме само 5 минути.

  1. Ако предпочиташ застраховката ти да е по-гъвкава в определяне на застрахователните дни и да имаш високо медицинско покритие за последващо лечение, то твоята застраховка е Парана АКТИВ.
Виж Парана Актив
  1. Ако предпочиташ застраховка, която да покрива разходи за спасяване и спешна медицинска помощ при бягане, трекинг, велосипедизъм, зимни спортове и др., то твоят продукт е Планинска Застраховка.
Виж Планинска Застраховка
Този сайт използва „бисквитки“/cookies. За повече информация относно употребата, включително и относно Вашите лични данни, прочетете Политика за защита на личните данни.