Меню
За нас Полезно Корпоративни клиенти Контакти

Смяташ, че застрахователите са некоректни? Научи как да гарантираш правата си в три лесни стъпки

Имал ли си горчивия опит да си застрахован, но да не получиш обезщетението, което си искал? Или да получиш сума, но тя да е далеч под очакванията ти? Ако не, то поне си бил свидетел на подобна ситуация или оплакване. В тази статия ще разбереш кои са трите стъпки, които лесно можеш да предприемеш, за да не бъдеш един от разочарованите. Основният фокус ще е върху застраховките, в които сме специализирани, а именно Туризъм и Екстремни спортове, но принципите важат за всички останали застрахователни продукти.


Три стъпки, с които да се гарантираш правата по Планинска застраховка.

Тук ще опишем трите лесни стъпки, благодарение на които ще гарантираш правата си по Планинска застраховка. Те ще са ти полезни и за в бъдеще, когато обсъждаш със застрахователния си брокер или агент кой е най-подходящия за теб продукт.


Стъпка 1 - определи правилната за теб застраховка

Тъй като говорим за Планинска застраховка изборът на подходящ продукт е изключително лесен. Планинските застраховки, които се предлагат на българския пазар са почти еднакви, като основният избор пада върху това да прецениш дали застраховката ти да важи и за екстремни спортове. Голяма част от хората в планината не се виждат като екстремисти, но трябва да имаш предвид, че всяко отклонение от маркирана пътека или писта не попада в обхвата на стандартната застраховка.


Стъпка 2 - избери какви покрития са ти нужни

Ще разбереш защо от тук идва най-голямото разочарование за хората. Не е нужно да знаеш параметрите на всяко покритие по застраховката, това е работа на тези, които продават застраховки. Това, обаче което трябва да знаеш е, какво очакваш от застраховката, при настъпване на инцидент. Застраховките са финансов инструмент, който пълно или частично възстановява направените разходи при застрахователно събитие. Застрахователят ще плати разходи, които са само и единствено описани като покрития и то до точно определена сума. Говорейки за Планинска застраховка за България основни разходи биха могли да бъдат издирвателни и спасителни операции и евентуални медицински разходи при травма. Тук трябва да бъдеш нащрек, защото стандартните медицински покрития не важат за последващи разходи. Тоест те ще покрият само оказаната спешна помощ и то ако има разходи по нея. А често сериозните медицински разходи започват на по-късен етап. Ако желаеш по-комплексна застраховка, която да покрива и тези разходи, виж повече за нашата застраховка Парана. Ако имаш нужда от съдействие за определяне на покритията и техните суми, просто ни се обади.


Стъпка 3 - какво да правиш при инцидент

Ако по предишните две стъпки може да получиш съдействие от застрахователния агент, то тази стъпка е изцяло в твои ръце. На първо място помни, че застрахователите не извършват спасителни операции, както и медицинска помощ, така че в случай на инцидент винаги се звъни на 112. Прочети в условията на застраховката до какъв период от време след настъпване на събитие и по какъв начин трябва да уведомиш застрахователя. Времето при различните застрахователи варира от 24 часа до 7 дни. Също така винаги прибягвай до писмено уведомление, независимо какво са ти казали при предварителни разговори. Забавено или направено по неподходящ начин уведомление е достатъчен аргумент за отказ за изплащане на щети. След като застрахователят е уведомен, ще е необходимо да представиш документи за всички направени разходи. Изисквай максимално подробни и официални (касови бонове и фактури) документи за плащане както и съпътстващи протоколи. На тях винаги трябва да присъстват твоите лични данни, дата и максимално подробно описание на услугата. По друг начин казано, документът трябва да доказва, че разходът е направен във връзка с обявения инцидент.


Какво следва?

След като е избран типа застраховка, покритията са определени и си наясно какво трябва да правиш в случай на инцидент, единствения начин някой застраховател да не ти изплати обезщетение е като наруши застрахователната полица, което може да стигне до съд. Тъй като това са изключително неприятни ситуации и едва ли някой иска да стига до тях, ние от Парана ще бъдем до теб през целия процес, за да ги избегнем. От избор на застраховка до комуникация със застрахователя в случай на инцидент.


Как можеш да получиш най-подходящата Планинска застраховка?

Това, че стигна до тук показва, че подхождаш сериозно към пребиваването в планината.

Ето какво ще направим за теб:

  • ще предложим най-подходящата за теб застраховка
  • ще предложим най-подходящите за теб покрития
  • ще опишем в детайли какво можеш да очакваш от застраховката, за да не се стигне до разочарование
  • ще окажем пълно съдействие при комуникацията със застраховател в случай на инцидент
  • ще гарантираме, че ако всичко е изпълнено коректно, ти ще получиш полагащите се обезщетения.

Да обобщим

Вече си наясно с трите стъпки, които е необходимо да направиш, за да знаеш точно какво искаш и какво можеш да получиш от Планинската застраховка. След като вече знаеш какъв тип застраховка ти е необходима, какво да очакваш от нея и как да процедираш при евентуален инцидент можем само да те поздравим за отговорността и да ти кажем, че се радваме, че отговорните хора като теб са все повече.


Виж колко е лесно

Както споменахме в Парана сме специализирани в застраховките за Туризъм и Екстремни спортове и искаме да ти предложим две застраховки в зависимост от твоя стил. И двете застраховки се сключват онлайн и ще ти отнеме само 5 минути.

  1. Ако предпочиташ застраховка, която да покрива разходи за спасяване и спешна медицинска помощ при трекинг, велосипедизъм, зимни спортове и др. само по маркирани участъци, то твоят продукт е Планинска Застраховка.
Виж Планинска Застраховка
  1. Ако практикуваш по-рискови спортове и/или извън маркирани пътеки. Ако предпочиташ застраховката ти да е по-гъвката в определяне на застрахователните дни и да имаш високо медицинско покритие за последващо лечение, то твоята застраховка е Парана АКТИВ.
Виж Парана Актив
Този сайт използва „бисквитки“/cookies. За повече информация относно употребата, включително и относно Вашите лични данни, прочетете Политика за защита на личните данни.