Меню
За нас Полезно Корпоративни клиенти Контакти

Как затоплянето се отразява на ледниците в Алпите? Ще повлияе ли топенето им на продължителността на зимния сезон?

В тази статия ще предоставим преглед на един интересен научен труд разглеждащ 2022 година и влиянието ѝ върху лятното каране в Алпите. Макар и далечно за нас, през последните години се наблюдава промяна в продължителността и устойчивостта на зимния сезон. И тъй като всичко в природата е свързано, променливото състояние на глетчерите едва ли е изолиран случай. Изглежда времето ни за каране е ограничено и не трябва да губим нито един сезон.

Научен труд: “The exceptional year of 2022: “deathblow” to glacier summer skiing in the Alps?”

Автори: Bruno Abegg and Marius Mayer

Публикуван: 05.05.2023

Източник: линк


Ключови констатации

Изследването представя сравнение на работните дни на ледниците в Алпите, с акцент върху годините 2011, 2018 и 2022. Данните показват драматично намаляване на работните дни, като през лятото на 2022 г. се наблюдава спад от 45,1 % в сравнение с 2011 г. Това намаление е още по-значително, когато се разглеждат основните летни месеци, с 63,3% намаление през метеорологичното лято и 69,7% намаление през астрономическото лято. Особено забележителна е ситуацията в Австрия, където през 2022 г. е регистриран най-малкият брой летни работни дни за ски в страната.

summer_work_days_in_alps
Броя на работните дни за ски през лятото в австрийските ски зони с ледници през 2002-2022 г. Източник: Mayer and Abegg (2022 г.), актуализирана.

Въздействие и последици

В статията се обсъждат по-широките последици от тези констатации за бъдещето на летния ски спорт в Алпите. Авторите отбелязват, че свиването на ледниците, което е пряк резултат от изменението на климата, води до намаляване на площите, достъпни за ски, по-редки летни снеговалежи и все по-заледени писти. Тези условия не само влошават качеството и безопасността на ски преживяването, но и застрашават жизнеспособността на лятното каране на ски като туристическа дейност. В проучването летните ски се наричат "първата жертва на изменението на климата", като се подчертава несигурното им положение като форма на "туризъм на последния шанс", който е на ръба на колапса. Авторите засягат и техническите мерки за адаптация, като заснежаване, снежно земеделие и покриване на ледниците с геотекстил, но подчертават, че те са скъпи, ограничени до малки райони и в крайна сметка са само временно решение.


Заключения

Заключенията, направени от проучването, са отрезвяващи. Авторите твърдят, че екстремните условия през 2022 г. могат да представляват критична повратна точка за летния ски спорт на ледниците в Алпите. Те предполагат, че комбинацията от продължаващото изменение на климата и произтичащото от него свиване на ледниците може да доведе до края на лятното каране на ски в Алпите в близко бъдеще. Документът посочва също така потенциала за промени в търсенето, като например промени в моделите на обучение на националните ски отбори, които биха могли допълнително да подкопаят традиционния пазар за летни ски. Проучването заключава, че макар мерките за адаптация да могат да смекчат някои от непосредствените въздействия, те не са устойчиво решение в условията на ускоряващо се изменение на климата.

Този сайт използва „бисквитки“/cookies. За повече информация относно употребата, включително и относно Вашите лични данни, прочетете Политика за защита на личните данни.